Bosnien – en økonomi på jagt efter en stat

Bosnien-Hercegovina (forhen “Bosnien”) er en kunstig statsdannelse med fire, tangentielt interagerende, økonomier. Serbere, kroater og deres nominelle allierede, opretholde bosniakker hver deres egen økonomi. Oppustet, brækket, turf bevidst, ineffektive og ofte korrupte tilstedeværelsen af det internationale samfund, i form af Kontoret for den højtstående repræsentant, blandt andre, udgør den fjerde- og mest dominerende – parallelle økonomi. Afvigelsen af økonomierne i disse dele af Bosnien er så høj, at inflationen differentieret mellem dem beløber sig til 13%. Den bosniske-kroatiske føderation oplevet deflation i 1999 – mens Republika Srpska (RS) var i gang med 14% inflation. Den reelle effektive valutakurs i RS værdsat af 13% og afskrives med 6% i føderation mellem 1998-2000. Lønningerne i føderationen er højere med 30% i forhold til RS.
International Crisis Group i sin 8. oktober 2001 rapport om Republika Srpska anslået at “RS økonomi står på randen af sammenbrud. Ikke var det for en fortsat strøm af direkte internationale budget støtter og bløde lån, ville RS regering være konkurs.” Og RS faktisk nød en uforholdsmæssig stor del af de mere end 5 milliarder dollars i støtte, der oversvømmede Bosnien siden 1996. Verdensbanken har udbetalt c. $690 millioner af de $860 millioner det forpligtet til Bosnien som helhed – to gange dens udbetalinger i Slovenien og Makedonien kombineret.
Disse jeremiahs kan være overkill. Bosnien, dens blomstrende uformelle økonomi og al-omsiggribende smugling uanset, er kommet langt siden Dayton-aftalerne. Det har en fungerende Centralbank med voksende valutareserverne og en stabil og bredt accepterede valuta-bestyrelsen bakkes valuta, at Markas. Sin betaling og banksystemer er overraskende moderne. Dens anti penge hvidvaskning og anti-korruption lovgivning håndhæves op til bunden og endda (især i den kroatiske del af den bosniske-kroatiske føderation). Det er mere avanceret end alle andre efterfølger republikker til det tidligere Jugoslavien i pension, statsfinanssystem og arbejdsmarkedsreformer. Dens inflationstakt er moderat (c. 6% årligt) – selvom pålidelige konsoliderede nationale tal er svære at finde. Bosnien har fået toldfri adgang til EU og undertegnet en frihandelsaftale med Kroatien, som opfordrer til afskaffelse af alle told af 2004. Lignende aftaler er enten blevet underskrevet eller er ved at blive forhandlet med Makedonien, Slovenien og Jugoslavien. Tiltrædelse af WTO er dømt for 2002. For alle disse goodnews er Bosnien blevet belønnet med en støt strøm af udenlandske investorer.
Stadig, Bosnien er bund “Balkan” – kvæles af bureaukrati, lunefulde love, grasserende korruption, bestikkelighed, nepotisme og kammerateri køre amok. Dens statslige virksomheder er protektion maskiner og dens bredder livsvarig politiske og uklogt udlån, afstivningsmateriel op zombie virksomheder. Kreditgivningen til den private sektoren vokser på mindre end nominelt BNP, hvilket indikerer et manglende finansiel formidling af banksystemet.
Handel blandt de etnisk rengjorte dele af landet er minimal, privatisering ikke eksisterende, corporate governance en fjern drøm, som er reglen af lov og ejendomsrettigheder. Bosniens imponerende gennemsnitlig væksttal (5-8% i 2000, afhængigt af kilden) blev skæv af spurt af genopbygning (især af elektricitet og vandforsyning, infrastruktur), som fulgte efter ødelæggelsen af sine langvarige og brutal borgerkrig. Denne fase over og offer for en alvorlig tørke, økonomien vaklende nu stagnerende på mindre end halvdelen af førkrigs outputniveauerne (selvom mere end dobbelt 1995-niveauet i slutningen af borgerkrigen).
Bosnien står over for voksende arbejdsløshed (officielt på tæt på 40%) og sociale opløsning provokeret af ulidelig fattigdom. Dårlig skatteopkrævningen, en minimal skattegrundlaget og overgangen til en ny betaling og bank kontrolsystemer – alle ført til faldende told og skat indtægter, (som skabt en afhængighed af venlighed af fremmede i donor konferencer). Bosnierne flygte deres improviseret land og den lider under en massiv hjerneflugt.
Industrielle handlinger er et dagligt spørgsmål – den nyeste iscenesat af utilfredse lærere i i kantonen af centrale Bosnien. Regeringen har ikke betalt deres lønninger siden August. Bosniens handel (og budget) tal er notorisk irrelevant (forsvarsudgifter er stadig slukket budget, for eksempel), men det handler først og fremmest med Tyskland, Schweiz og Kroatien. Det er gabende fiscal (6% af BNP, herunder restancer) og nuværende konto (22% af BNP, eksklusive overførsler!) underskud og tunge udlandsgæld (tæt ved 80% af BNP) – selv om en masse af det er langsigtet og koncessionshavende. Ikke havde det været for ensidige overførsel af støtten (c. 1 milliarder dollar om året), pengeoverførsler fra bosnierne i udlandet til deres familier, og eksploderende narkotikahandel (Bosnien er en vigtig gennemkørselsvej af ulovlige varer – herunder cigaretter og smuglede biler) – ville Bosnien have været i vanskeligheder.
Det kunne have været anderledes. Bosnien har rige landbrugs donationer – jordbund og klima. Endnu, dets utal lille, familieejede, gårde er ikke konkurrencedygtig og det er således en netto fødevare importør. Dens (for det meste militære, køreveje, tunge og forældede) industri er arbejdskraftintensive og redet med obstruktiv skjult arbejdsløshed. Det trives parasitically på tjenester (næsten 60% af landets økonomi) – primært til udlændinge og fredsbevarende styrker. Og lønninger (især i Federation) er fastsat på ungarsk niveauer, gør både den offentlige og den private sektor sørgeligt ukonkurrencedygtige. Bosniens økonomi lærer os to diametralt modsatte lektioner – at Man kan lægge en brutal fortid og arbejde på en bedre fremtid og at sådan en indsats er dømt, hvis resultatet af eksterne pres til at opretholde en politisk fiktion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.